FLATMÄSTERSKAPET 2013
Uppdaterad:
2013-08-17
kl 11:12
HEM


Domar ansvarig: Sune Nilsson domare.fm@frkbergslagen.se

Följande domare har tackat ja till vårt mästerskap 2013.

Sune Nilsson
Jag som har tackat ja till att döma årets Flatmästerskap heter Sune Nilsson.

Jag har haft Flat sedan 1990 och har alltid värnat om Flatcoated Retriever som jakthund. Det har blivit några hundar genom åren och jag har alltid startat på våra jaktprov och, naturligtvis, Flatmästerskapet.

Störst framgång hade jag med ”Östen”, en hund som kom från Inger Karlsson, Micawbers kennel. Honom vann jag unghundsklassen med på FM i Skåne 2000.

Framgångarna fortsatte och han blev jaktchampion 2002, endast 4 år gammal. Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt, men vi fick många glada stunder tillsammans. Tack Inger för att jag fick ta hand om honom.

Jag var med och bildade Bergslagssektionen och har även hunnit med ordförandeskapet i Flatklubben HS.

Jag har utbildat mig till Retrieverdomare med uppdrag både inom landet och ute i Europa.

Numera bor jag tillsammans med hustrun Eva utanför Västerås. Vi har en liten uppfödning av Ungersk Vizsla, en stående fågelhund. I familjen ingår även Eddie, Flat, Nellie labrador och Morris, en katt som tror han är en hund. Han kommer från fina kvarteren på Östermalm, så man får behandla honom med respekt.

Jag ser fram emot att döma på hemmaplan och samtidigt vara värd för övriga domare.

Mästerskapet är ju årets höjdpunkt för Flatägare och jag hoppas att så många som möjligt tar tillfället i akt att pröva sina hundar under dessa trevliga former.

Väl mött i Västerås, ”Mälarstaden”´


Anita Norrblom


Det är något speciellt med rasmästerskap och jag uppskattar verkligen att få komma och döma Flatmästerskapet.
Även om mitt och Jörgens hushåll består av labradorer och en strävhårig tax har jag ett mycket gott öga till flatcoats.
Mitt liv består till stor del av hund eftersom det både är mitt yrke och min hobby. Jaktprovsdomare sedan 2002, uppfödare under kennelprefixet Thorsvi, håller kurser/träningar för samtliga retrieverraser, aktiv inom SSRK på olika sätt, jagar ibland själv men är oftast hundförare, tränar och startar såklart mina egna hundar när det blir tid över för det.
Vi ses i Västerås!


Monica Olofsson

Under de senaste åren i mitt liv, närmare bestämt de senaste 25 har jag haft lyckan att vara retrieverägare och även uppfödare av Flatcoated retriever, kennel Sort Guld.
Jag bor tillsammans med min familj på en gård utan för Nyköping och där vi också driver Sättertorp Hundpensionat.
Jag tränar och startar mina hundar på jaktprov samt apporterar gärna och ofta med mina hundar. Har förmånen att få delta som apportör på både små och stora jakter här i Sörmland.
Jag tackar för inbjudan och ser fram emot en trevlig dag tillsammans med er och era hundar.
Lycka till!


 Peter Flinck

Boende i Sörmland och ägare till två Flatcoated Retreivers och en Labrador.

Jag fick den första Flatten 1991 och gjorde mitt lärlingsarbete under stora delar av 90-talet genom att gå kurser, lyssna, titta och träna. Oj vad nya uttryck och träningstips det fanns.  Vi kämpade på med träning och testade ett antal B-provsdomare i NKl under dryga 10 år.
Min andra flat Speja, nu 12 år har jag startat på B- och C-prov (WT) i samtliga klasser.  Speja har även varit med på Mocktrials i träning och tävling.

Jag var också varit funktionär på B-prov ett par gånger vilket fick mig att förstå vad ett B-prov består av, vad domaren tittar på och vad man måste träna sin hund på.

Och förstås har jag startat på FlatMästerskapet. Till och med på alla FM sedan 2002 och under de åren fått min bruna tik bedömd i allt från Ukl till Ekl. Vi, Speja och jag har dessutom haft äran att få stå högst upp på prispallen vid ett tillfälle.
År 2008 var jag med och planerade och ordnade en klass i FM när Östra sektionen var arrangör.

Jag har varit med och tävlat med hund och varit lagledare på den s.k. Sektionskampen. En lekfull apporteringstävling på blodigt allvar, mellan sektionerna Värmland, G/D, Bergslagen och Östra. Jag lade upp tävlingen en av gångerna då Östra sektionen var arrangerade sektion.

År 2003 utbildades jag m.fl.  via Flat-klubben Östra sektionen av Lena B-K i att vara WT-domare. Allt sedan dess har jag varit domare på 2-5 WT per år för bl.a. SSRK, Flatklubben i olika sektioner, Labrador- och Goldenklubben. Förra året hade förmånen att få vara med och döma på FM i Yxnerum.

Via SSRK/Ö har jag deltagit på fortsättningskurs för WT-domare och även utbildning för A-prov.
Jag har också deltagit på SSRK/Västras WT-domarkonferens 2013.

Jag var med och startade en s.k. Kennelkamp (apporteringstävling) med hundar från ”hemmakenneln” och ett par andra, kända kennlar med duktiga hundar och förare.

Några gånger har jag fört hund resp. varit lagledare vid SSRK/Ö uttagningstävling av lag till lag-SM och hade turen att få följa med SSRK/Ö’s lag som domarrepresentant vid lag-SM i Västernorrland.

I mitten på 90-talet gick jag en instruktörsutbildning och var sedan med och höll bl.a. apporteringskurser.

Jag har jägarexamen och använder mina hundar på praktiska jakter.

Jag tycker att Flatmästerskapet är en av årets höjdpunkter och ser fram emot att få se en massa duktiga hundar med förare, träffa nya och gamla bekanta samt att få tävla lite själv.

Sist men inte minst – Lycka till alla ni som skall starta en eller flera hundar under helgen!


Mats Närling

Mats Närling heter jag. Tack för inbjudan att få döma på FM 2013. Jag ser fram emot att få träffa er och era hundar under mästerskapet.
Tillsammans med min fru Helena har vi en liten uppfödning av labrador och flat under prefixet Pumpans.se.

Vi bor på landet utanför Kungsör i Västmanland. Och hos oss finns i dagsläget fem hundar tre labradorer och två flattar. Jag har 2011 års flatmästarinna, värdens bästa ”Blomma” boende hos mig , vilket är extra roligt. Jag har startat en gång själv på flatmästerskapet år 2009 i  elitklass, med värdens envisaste flat P Broomtail Wrasse ”Spöket” idag 11 år. Eller man kan nog säga att hon startade med mig.

Jag är aktiv inom SSRK, med domaruppdrag både på A,B,C prov, provledare för A-prov, kommitté arbete mm. Har tidigare under många år varit engagerad i Ssrk Bergslagens styrelsearbete, senaste åren som ordförande. Jag är certifierad Ssrk instruktör och önskar att tiden räckte till för fler kurser och internat.
Auktoriserad domare sedan 2007.  Jag har haft förmånen att få döma flera mästerskap, både i Sverige och utomlands. Jag startar mina/våra hundar både på A och B och C prov, med varierande framgång. Jag är en inbiten jägare och tar alla möjligheter att jaga tillsammans med våra hundar, både som apportör på stora godsjakter samt med egen bössa på mindre jakter.
Jag arbetar som HR-konsult , med karriärcoaching, arbetslivsinriktad rehab, omställning mm.

Vi ses i Västerås


Mrs Lisa Harris, kennel Hawksthorn
Lisa Harris KCAI WG(a) CD. Adv Dip CBM(dist). Currently working as the lead instructor at Copse Hill Boarding near Bourton-on-the-Water in the Cotswolds; Lisa is fully accredited as a Kennel Club instructor providing gundog and companion dog training.Lisa is also a Kennel Club non-panel field trial judge and judges 3 or 4 Field Trials per year in the U.K. Lisa has owned and trained her own gundogs for 20 years, beginning with Flatcoated retrievers. Currently she picks-up in the winter on shoots 3-5 days per week with a pack of 5 dogs. Her pack now consists of a Flatcoat, 2 Golden retrievers, a Labrador and a Cocker Spaniel.

Prior to her current work teaching others how to train their own dogs, Lisa enjoyed a varied career within the Animal Health Industry beginning as a qualified Veterinary nurse in 1988 until retiring to start a family in 1997.Jan jönsson
Jag heter Jan Jönsson och bor idag med min fru Sisko och fyra Flatcoated Retreivers i Hållsta en mil söder om Eskilstuna samt driver Kennel Bregils, en uppfödning i liten skalaJag har haft Flat i snart 25år. Under dessa 25år har jag startat egna och andras hundar på B-prov och WT i Ung hund/Nybörjar samt Öppenklass.

Mitt intresse för arbetande hundar har medfört att jag varje år hjälper till som funkis på jaktprov och detta vill jag rekommendera alla som vill lära sig mer om apporterande hundar, jag tror detta är en av de bästa skolor man kan gå.

Jag har varit kurs ledare ett antal gånger under åren främst för valp/nybörjare i både jakt och viltspår, och har även haft nöjet att få döma inofficiella B-prov samt WT inom både FRK`s och Golden klubbens olika sektioner, har även dömt på Golden mästerskapet och Flatmästerskapet vid tidigare tillfälle.

Nu vill jag önska alla startand på årets Flatmästerskap ett stort lycka till och det ska bli ett sant nöja att få döma era härliga hundar.


Ola Thunberg

Jag är en 50 årig grabb från Stockholm som numera bor i Tyresö med min fru och hennes två grabbar, (varannan vecka). Jag har jobbat som polis i Stockholm i 30 år och trivs mycket bra. Jag växte upp med sjöfågel- och rådjursjakten i Stockholms skärgård och har jagat sedan jag var 15. Av detta växte hundintresset och många olika raser har passerat i familjen. Med tiden fastnade jag för fågeljakten och samspelet (förhoppningsvis) med sin hund då man jagar med en retriever.

Idag fyller hund och jaktintresset en mycket stor del av mitt liv, B-domare, del i uppfödning, kurser, valpträffar, jakt mm. Den största vinsten av all denna aktivitet är det sociala utbyte man får med så många trevliga och intresserade människor runt om i landet, och andra länder. Möjligheten att engagera sig i hundsporten samt att kunna vara ute på fritiden är en bra avkoppling från arbetslivet.
Det ska verkligen bli kul att ses på FM 2013 både i domarrollen men förhoppningsvis även som tävlande.
Lycka till allihopa och vinner vi inte så kommer vi ha riktigt trevligt.
Ola Thunberg


Tommy Lundin

Jag är glad för att få förtroendet att döma Mästerskapet. Jag har dömt retriever i Sverige o Europa sedan -95. Ägt,tränat o jagat över Retriever sedan 1977. Finns en del spaniels o drivande hundar på meritlistan också. Har lyckats med två champions, Golden o Labrador. Idag finns det ett ämne för det tredje, en liten labbetjej, i huset. Ser fram emot att få möta duktiga hundar o förare, domarkollegor mm under ett par härliga sommardagar.
Tommy Lundin

Anki Andersson

Att än en gång få tillfälle att döma på Flatmästerskapet är riktigt roligt och hedrande.

Jag har ägt och tränat flat i närmare 30 år, vilket förhoppningsvis har gett mig en inblick i rasens utveckling.

Nu bor jag och Anders med 3 labradorer, 1 golden och 1 cocker alla av jakttyp.

Under de senaste åren har domeriet upptagit en stor del av min fritid tillsammans med träningen av hundarna. Visst är det fantastiskt när man får lön för mödan på ett jaktprov, vilket jag hoppas ni alla kommer att få på er dag på Flatmästerskapet.

Anki Andersson


Berth Nilsson

Fick erbjudande om att komma och döma på Flatmästerskapet, och det var inget att tveka över.

Har varit flatägare sedan 1998 och idag finns en flattik på 9 år hemma tillsammans med en labradortik på fem år.

Har kört familjens flattar på olika discipliner såsom jaktprov, viltspårsprov, lydnad och bruks. En och annan utställning har också hunnits med.

Idag är det jakt för hela slanten, både B- och A-prov och båda hundarna är i elitklass.

Har dömt WT under att antal år. Har tidigare dömt på Golden och Labradormästerskap samt på WT anordnade av avdelningar och rasklubbar.

Är utbildad viltspårdomare inom SSRK och hoppas att så småningom kunna komma in på domarbanan för retrieverjaktprov.

Väl mött i Västerås och det skall bli trevligt att få se massor av bra flattar i arbete.


Mrs Hillary Rosser, kennel Mahinda

My name is Hilary Rosser and I have owned flatcoated retrievers for 19 years. My husband and I breed under the prefix Mahinda. My first dog was Casuarina Mata Hari of Trioaks which was purchased from Mrs J Seall. We had two litters from this bitch and from the second litter bred in 2001 we kept a bitch called Mata Hari Moonbeam. This bitch went on to gain awards in Any Variety and Breed field trials, winning the Riverside Cup (for most points gained at field trials). This was then repeated the following year with our other bitch Tegwyn Red Spirit.

From Mata Hari Moonbeam we kept two offspring, Mahinda Spud Muffin and Mahinda Artichoke. Both have gone on to gain field trial awards. We kept a dog, Mahinda Dudley, from Tegwyn Red Spirit, who also went on to win the Riverside Cup for the 2012/2013 season.

In 2006, my husband and I set up a boarding kennel and dog training classes from our home in the Cotswolds.  Currently, we hold four classes a week from puppy to adult for both pets and gundogs. During the winter, we work our dogs on local shoots up to three days a week with our ten dogs, nine flatcoated retrievers and one cocker spaniel.
Bengt Gustavsson

Jag heter Bengt Gustafsson och bor i Forshaga, ca 3 mil norr om Karlstad. Tillsammans med min sambo, Kerstin Andersson, har vi en liten uppfödning av labradorer under prefixet Ringlets.

Hunderiet började för ca 25 år sedan med curly men övergick så småningom till jaktlabbar. F.n. finns  5 labbar hemma hos oss.

Jag är sedan några år tillbaka B-provsdomare och startar mina hundar på A-, B- och C-prov.

Deltar som apportör på såväl mindre jakter som större godsjakter.

Jag ser fram emot att åter får vara med och döma era flattar på flatmästerskapet.

Ulf Göransson

 

Min fru Birgit och jag har varit retrieverägare sedan 1980 med flatcoats och labrador under kennelnamnet Gunsmith.

För närvarande finns fem labradorer i huset. Vi har aktivt tränat och prövat våra hundar under alla år. Under tiden med Flatcoats var vi också aktiva i utställningsringen. Vi har en INT och en SECH från den tiden

Jag är jaktprovsdomare sedan 1989 och ivrig fågeljägare och deltar med hundarna som apportörer på flera gårdar i Mälardalen. Har där haft möjlighet att döma ett stort antal hundar under praktisk jakt, som ju är en del av varmviltsproven. Är numera FCI-domare och har förmånen att få döma både jaktprov och workingtests i Sverige, i Norden och i Europa.

Jag ser fram emot årets Mästerskap, jag anser det vara ett hedersuppdrag att få döma mästerskapen.

Ulf Göransson


Kent Palmgren

Jag bor utanför Eskilstuna i Ärla tillsammans med min fru Ann och idag har vi två flattar och en labbe. Både jag och Ann är uppfödda med hund och har nästan alltid haft hund. Vi har haft flat i över 20 år.

Vi föder upp flat och labrador retriever under prefixet Feedback.

Jag använder mina hundar mycket i praktisk jakt men jag försöker även starta dem på våra olika provformer.

Jag värnar speciellt om den arbetande retrievern och lägger en hel del av min fritid på jakt, jaktträning (egna och andras hundar) och har sedan 10 år förmånen att döma våra retriever på officiella jaktprov.

Att få förtroende att döma era hundar på vårt fantastiska FlatMästerskap är något jag aldrig tackar nej till om det inte krockar med önskan att starta egen hund, vilket det tyvärr ofta har gjort de sista åren. Detta blir mitt 21:e raka FlatMästerskap.

Jag ser verkligen fram mot att få se era hundar arbeta och önskar er lycka till under Mästerskapet.

Kent PalmgrenBitte Sjöblom

Jag heter Bitte Sjöblom, är uppfödare av labrador retriever i liten skala sen tidigt 80-tal och har också haft en flat…Det är något speciellt med rasmästerskap tycker jag och känner mig hedrad av uppdraget att döma på Flatmästerskapet igen. Innan hundarna kom in på allvar i mitt liv, var det i huvudsak kapplöpningshästar som gällde, men hundar är ju lite enklare att ta med när man ska röra på sig.  Askrikes kennel innehar både SKK:s Uppfödardiplom och SKK:s Bruksavelspris. I min uppfödning finns bla. en trippelchampion(LCH, SUCH, SJCH) en Retrievermästare (2005) och några jaktchampions till.  Numera föder jag  upp labradorer av jakttyp eftersom jag själv använder dem i jakten.  Det jag brinner för är avel och retrieverns arbete i  jaktsammanhang . Sen i mitten av 1980-talet har jag varit aktiv inom rasklubb och SSRK, avdelning och centralt.  Labradorklubbens Working Camp var ett av mina mer lyckade initiativ under min tid som ordförande i  Labradorklubben  och Labradorklubbens Öppna Mästerskap, A prov ”föddes” också under den tiden.  Sedan några år sitter jag i SSRK/Hs som utbildningsansvarig. Det första Flatmästerskap jag  dömde, var när Flatklubben hade sin final på varmt vilt för första gången, här hemma i Östergötland! För några år sedan var jag inbjuden och dömde ett WT på kungliga Sandringham (UK).
2012 var jag provledare på Goldenklubbens officiella B-prov, dömde ett större WT på Lidingö och på Flatmästerskapet i Östergötland.
2013 har jag dömt ett C-provs KM, mocktrial, och laguttagning till Nordiska mästerskapet för Golden, Det ska bli spännande att se vad 2013 års Flatmästerskap kan bjuda på. Ni är helt otroliga i er uppslutning kring detta klubbarrangemang! Jag ser verkligen fram emot att se er under den helgen!
Lasse Johnsson